Kust Event - Upplev skärgården

Koster sedan munkarnas tid

Vevent kosteresleö II hämtar i Strömstad och tar oss ut i Kosterhavet.
På Långegärde brygga stiger vi av för ett besök på Sydkosters hembygdsmuseum.

Där får vi berättelse om hur munkarna från Porsgrund i Norge kom till Koster och byggde en ”filial” till Porsgrunds kloster. De planterade
en mycket speciell flora, som inte finns att hitta på andra platser i Sverige.

Efter besöket tar vi oss till Eknäs och en lunch. Efter lunchen kommer Vesleö II och hämtar för en härlig sjötur tillbaka till Strömstad.  


Historisk resa på Hvaler

event hvalerVi får en historisk rundtur på Hvaler med en guide som berättar om ögruppens ursprung och leverne genom tiderna. Efter turen är det dags för lite vandring på egen hand i Skjaerhalden. För den som har lust finns det flera mysiga butiker i hamnen.

Ett besök på Nasjonalparksentret är att rekommendera. Här finns en utställning med vad som finns under vattenytan.

Därefter är det dags att åka vidare med Vesleö II. Du njuter av resan genom Kosterhavets och Ytre Hvaler nationalparker i cirka 50 minuter, innan båten anländer till Furholmen restaurang för lunch och underhållning.  


Från sillfiske till turist- och handelsområde

event stromstadEn resa i tiden som berättar hur vårt område har haft sillperioder under flera århundraden, blivit badort och fått badturismen att blomstra, för att på senare år utveckla handeln. Detta är inget nytt för Strömstad som var en handelsstad redan för 350 år sedan.

Resan börjar i sillfiskarens vatten med MS Vesleö II i cirka 1,5 timma, fortsätter sedan till Furholmen där badturismen i havet tog fart. På Furholmen restaurang serveras lunch. Vi får också lite historia om badturismen till livs. Plats för lite musik och sång finns också i programmet. Efter lunchen tar vi dig till centrum för att uppleva handeln.  


Sillperioden i Strömstad

Vi far i sillfiskarens vatten. Sillperioderna pågick under 1600-1900-talen. Vi får guidning om hur Strömstad levde under sillperiodernas Klondykeyra. Hur båtar överlastade med sill anlöpte Strömstad för lossning av last. Några smakprov på hur vi använder sillen idag serveras ombord. Efter båtresan som tar cirka 2 timmar, lägger vi till på Furholmen restaurang för en lunch eller om man hellre önskar en kvällsbuffé.


 

I Karl XII:s och Tordenskiolds kölvatten med Vesleö II

En sjötur på cirka två timmar via Dynekilen till Skjaerhalden, Strömstad och Hvaler bär på mycket historik. På Skjaerhalden serveras lunch på en av restaurangena i närheten av hamnen. Efter en tur på egen hand i hamnen och på torget väntar bussen för vidare resa till nästa mål.


Kanoner och krutrök

Furholmen är en ö ett stenkast från Strömstads centrum. Restaurangen är i bohuslänsk sjöbodsmiljö. Här serveras en lunch och under tiden är det teaterunderhållning med Karl XII och Tordenskiold som är på besök i Strömstad och på Hvaler.

Vesleö II kommer och hämtar för en guidad tur till Skjaerhalden.


Kryssning i Tordenskiolds och Karl XII:s kölvatten

En båttur från Strömstad genom Dynekilen under Svinesundsbroarna till Halden. Under resan serveras en lunch medan vi lyssnar till guiden. I Halden kan man få en guidning i fästningen eller välja att fortsätta med Vesleö II till Skjaerhalden.

Läs mer: Kryssning i Tordenskiolds och Karl XII:s kölvatten